Jordgubbssaft och Jordgubbssylt
Så här gör jag min Rårörda saft och sylt.
Jordgubbssaft ca 4 liter
2 kg rensade jordgubbar
2 liter vatten
1 påse (32 g) citroncyra
1½ kg strösocker
2 krm natriumbensoat
Lägg jordgubbarna i en bunke och mosa dem med en potatisstöt. Häll på vatten och strö över citroncyra och rör om. Täck med plast och ställ in i kylskåpet (över natten)
Sila av saften, låt självrinna även detta låter jag stå över natten.
Lägg bären som sitter i silen i en kastrull det är det vi gör sylten på 🙂
Rör ner socker i saften och rör till tills allt har smält (smaka av) skumma av saften.
Lös upp natriumbensoat i hett vatten och rör ner i saften.
Häll upp på flaskor och sätt på kork direkt. Förvara i kyl, går även att frysa.
Jordgubbssylt ca 1 liter
Lägg jordgubbsmoset i en kastrull
Tillsätt socker. Koka upp och låt småkoka i ca 20 minuter. Ta av kastrullen och skumma av. Rör ut natriumbensoat i en liten mängd av sylten först och sen rör du ner det i resten häll upp i burkar och stäng dem direkt.