Tisdag

På lunchen idag blev det en promenad på Tinnerö. Det är verkligen lite speciellt att få vandra runt där.


På kvällen åkte vi med kompisar och tittade till vårt nya hus. De nuvarande ägarna var inte hemma så vi kunde gå runt och beundra den fina trädgården.
Vi passade även på att åka till Valö och äta kvällsmat, även det mycket trevligt.




Jordgubbssaft och Jordgubbssylt

 
Fördelen med att jobba hemifrån är att man kan få lite hemmagrejer gjorda på lunchrasten. Idag fixade jag till det sista på jordgubbssaften och jordgubbssylten, perfekt att det går att använda allt på dessa goda bär. 

Så här gör jag min Rårörda saft och sylt.

Jordgubbssaft ca 4 liter

2 kg rensade jordgubbar

2 liter vatten

1 påse (32 g) citroncyra

1½ kg strösocker

2 krm natriumbensoat

Lägg jordgubbarna i en bunke och mosa dem med en potatisstöt. Häll på vatten och strö över citroncyra och rör om. Täck med plast och ställ in i kylskåpet (över natten)

Sila av saften, låt självrinna även detta låter jag stå över natten.

Lägg bären som sitter i silen i en kastrull det är det vi gör sylten på 🙂

Rör ner socker i saften och rör till tills allt har smält (smaka av) skumma av saften.

Lös upp natriumbensoat i hett vatten och rör ner i saften.

Häll upp på flaskor och sätt på kork direkt. Förvara i kyl, går även att frysa.

Jordgubbssylt ca 1 liter

Lägg jordgubbsmoset i en kastrull

Tillsätt socker. Koka upp och låt småkoka i ca 20 minuter. Ta av kastrullen och skumma av. Rör ut natriumbensoat i en liten mängd av sylten först och sen rör du ner det i resten häll upp i burkar och stäng dem direkt.

 

 

 

 

 

En riktigt sommarhelg

 
Har haft en skön helg med sol och underbar värme, helgen började med att vi var bjudna till vårt gamla, gamla hus på grillkväll och helgen avslutades med att vi var bjudna till vårt nya hus på lite grill, kul 😃 Känns så bra att kunna ha en bra relation till de som bott och byggt upp huset och den underbara trädgården som snart kommer att bli vår jag vill lära mig allt om trädgårdens växter och blommor och misstänker att det kommer att skickas en och annan bild med frågor till de tidigare ägarna 😃. I växthuset finns ett Persikoträd, året skörd var väldigt liten men de hade sparat en persika åt mig. Den var så god, ser fram emot nästa års skörd. 
Vi har även hunnit med bad i Svinstasjön. Det är varmt i vattnet så kändes helt okey att ta sig en liten simtur. Blev även salladslunch på stranden, efter badet drog vi iväg och plockade jordgubbar.
 
 
Jordgubbsplockning så nu blir det saft och sylt 🙂 
Jag har även låtit min granskottssirap rinna av. Efter att ha gjort både picklade granskott, syltade granskott och granskottssirap i år så blev jag överraskad att sirapen blev god. Jag hade aldrig smakat något av det tidigare och syltade, picklade var ingenting för mig. Men sirpen fick droppa ner i en burk och så får vi se vad jag kan använda den till 😃