Jordgubbssaft och Jordgubbssylt

 
Fördelen med att jobba hemifrån är att man kan få lite hemmagrejer gjorda på lunchrasten. Idag fixade jag till det sista på jordgubbssaften och jordgubbssylten, perfekt att det går att använda allt på dessa goda bär. 

Så här gör jag min Rårörda saft och sylt.

Jordgubbssaft ca 4 liter

2 kg rensade jordgubbar

2 liter vatten

1 påse (32 g) citroncyra

1½ kg strösocker

2 krm natriumbensoat

Lägg jordgubbarna i en bunke och mosa dem med en potatisstöt. Häll på vatten och strö över citroncyra och rör om. Täck med plast och ställ in i kylskåpet (över natten)

Sila av saften, låt självrinna även detta låter jag stå över natten.

Lägg bären som sitter i silen i en kastrull det är det vi gör sylten på 🙂

Rör ner socker i saften och rör till tills allt har smält (smaka av) skumma av saften.

Lös upp natriumbensoat i hett vatten och rör ner i saften.

Häll upp på flaskor och sätt på kork direkt. Förvara i kyl, går även att frysa.

Jordgubbssylt ca 1 liter

Lägg jordgubbsmoset i en kastrull

Tillsätt socker. Koka upp och låt småkoka i ca 20 minuter. Ta av kastrullen och skumma av. Rör ut natriumbensoat i en liten mängd av sylten först och sen rör du ner det i resten häll upp i burkar och stäng dem direkt.

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget här :